Bucureşti


#1

„Bucurestiul a fost odinioara numit Parisul Balcanilor. Acum, cand Romania incearca sa isi revina dupa o lunga perioada de represiune, acest nume e mai degraba o aspiratie decat o realitate.”

Conform legendei, Bucurestiul a fost intemeiat si numit dupa Bucur, un cioban. Sapaturile arheologice au scos la iveala marturii ale existentei unor asezari preistorice, unele cu o vechime de peste 150.000 de ani dar dovada existentei unui oras dateaza abia din 1459, intr-un document scris in timpul domniei lui Vlad Tepes.

Noianul de legende
Tepes, care a trait aproximativ intre 1431 si 1476, a fost domnitorul Valahiei incepand cu 1456. A luptat cu indarjire impotriva turcilor (vechi invadatori in aceasta parte a Balcanilor) si, din cauza cruzimii sale fata de supusi dar si de prizonierii turci, a devenit sursa de inspiratie a legendei lui Dracula. Detronat in 1462, Vlad a revenit in domnie in 1476, dar la scurt timp dupa aceea, a fost capturat si decapitat de turci. Tatal lui a fost cunoscut ca Vlad Dracul si aceasta a dus la porecla fiului de „Dracula” (fiul dracului). Vlad tepes a construit fortareata Bucurestiului cu intentia de a-i mentine astfel la distanta pe turci, care amenintau existenta statului valah.Pe la sfarsitul secolului al XVI-lea, Bucurestiul devenise cel mai mare oras crestin din su-estul Europei: conform unor dovezi datand din acele timpuri, in 1640 populatia acestuia depasea 100.000 de locuitori. In perioada stapanirii otomane, Bucurestiul s-a dezvoltat rapid devenind pricipalul centru economic al Valahiei, ridicat la titlul de capitala in 1698. Numele unor strazi – Ulita Blanarilor, Ulita Selarilor si Ulita Sepcarilor – vorbesc despre organizarea in bresle, care au inflorit in fiecare oras. In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), in intreg orasul au fost construite artere si drumuri largi.In secolul al XVIII-lea, Bucurestiul nu mai era in mainile domnitorilor indigeni, ci era controlat de fanarioti (greci ce proveneau din cartierul Fanar din Constantinopol). In perioada 1701-02, Mihai Cantacuzino a construit primul spital al orasului in cadrul manastirii Coltea, avand 12 paturi pentru barbati si 12 paturi pentru femei; tratamentul era gratuit. In 1821, dupa o rascoala populara, eroul national Tudor Vladimirescu a pus capat domniei fanariotiolor.

Capitala
In 1859 noi tulburari civile au fortat unificarea Tarii Romanesti si Moldovei si in 1861, Bucurestiul a devenit capitala noului stat roman. Aceste evenimente, impreuna cu reforma agrara din 1864 cat si independenta proclamata dupa razboiul din 1877-78, impotriva otomanilor, au dus la dezvoltarea economica a Romaniei in general si a capitalei in special.Orasul vechi s-a pastrat pe terenul aflat pe malul stang al Dambovitei. In anii 1860 acest vechi Bucuresti a inceput sa fie inlocuit de o capitala eleganta, cu o arhitectura si bulevarde de inspiratie franceza, ceea ce a dus ca orasul sa fie cunoscut ca „Parisul Balcanilor”. Dupa aceea, dezvoltarea continua a orasului Bucuresti a fost sprijinita si de apropierea de zacamintele de titei din Romania, si a fost unul dintre primele orase din lume in care a fost introdus iluminatul public cu gaz, chiar inaintea Parisului si a Berlinului.La inceputul secolului XX, strazile din Bucuresti erau iluminate cu becuri electrice si lampi cu petrol. In 1904, pe strazile orasului au inceput sa apara tramvaiele electrice. Dupa primul razboi mondial (1914-18), Bucurestiul si-a intarit pozitia de cea mai mare metropola a unei tari mult largite. In 1939, populatia s-a dublat, si ajunsese la 870.000. Anii 1930 au repezentat o perioada de dezvoltare urbana rapida: orasul si-a depasit fostele granite, devenind capitala cu cea mai mare suprafata din Europa, chiar si fata de capitalele cu populatie mult mai mare. In 1947, dupa nationalizarea pamantului impusa de comunisti, cresterea rapida a Bucurestiului a fost caracterizata de proiectele de mare anvergura si de o uniformizare arhitectonica marcanta.

Regimul comunist
Incepand cu 1965, evolutia orasului a depins de Nicolae Ceausescu (1918-89) care a devenit, in 1965, secretarul general al partidului comunist roman care a confiscat puterea in 1947 si a mentinut-o pana in 1989. In 1974 Ceausescu a fost proclamat si presedinte. In timpul acestuia, urbanistii au construit bulevarde si mari cartiere de blocuri in traditia arhitecturii sovietice. Constructiile postbelice includ multe blocuri uriase, utilitare, de locuinte, nediferentiate estetic. La ordinul lui Ceausescu au fost demolate numeroase cartiere vechi, biserici si sinagogi de interes istoric pentru a face loc acestor proiecte de constructii. In 1989 au aparut primele proteste, urmate de lupte sangeroase intre forte anti si pro Ceausescu. In luptele grele de langa Piata Palatului din Bucuresti au fost avariate monumente instorice importante, printre care si Palatului Regal. Revolta s-a transformat intr-o revolutie care a culminat cu alungarea dictatorului, care a fost judecat rapid si executat in ziua de Craciun a anului 1989.